TelemarkTelemark er en form for skiløb, hvor både op ad bakke og ned ad bakke er muligt uden at skifte ski. Typisk touring sker off-piste og også uden for skisportsstederne. Ture kan ofte strække sig over en periode på mere end én dag, hvor tourløberen går fra / til specielle alpinhytter hytte indrettet til det formål, at man kan opholde sig der i dårligt vejr eller for en overnatning.

Typisk ski, bindinger og støvler mulighed for fri bevægelse af hælen for at muliggøre en ganghastighed, som i Norden, og i modsætning til i alpint skiløb.

Telemark og ski bjergbestigning er vokset i popularitet. Det er blevet populært blandt skiløbere på udkig efter ny sne, som alpinister, og hos de, der søger at undgå de høje omkostninger ved traditionelle alpine skiresorts.

Telemark indebærer uafhængigt navigation og rute finde gennem potentielt lavine Skistøvlerterræn, og kræver ofte kendskab til meteorologi kombineret med høje skimæssige færdigheder. Telemark kan også være hurtigere og nemmere såfremt man ønsker at traversere gennem kuperet sneterræn. Telemark kan endvidere benyttes som adgangsgivende til ”backcountry” alpine klatreruter, når sneen er væk fra den mere civiliserede del af alperne, men stadig dækker de højalpine sletter og vandrestier.

Forskellen

TeknikDen primære forskel på telemark og alpint skiløb er, at hælen ved telemark ikke er fikseret i bindingen, sådan som den typisk er ved alpint skiløb.

Skiløb uden fiksering af hælen i bindingen omfatter nordisk eller Langrend og Telemark skiløb. I alpint terræn bruges primært en tour-binding, der er en slags alpin binding med lås på hælen (låst / ikke låst) og hvor der desuden benyttes forskelligt andet udstyr for at optimere muligheden for at bevæge sig fremad / op ad bakke på tour-skien. Der benyttes bl.a. et specielt stykke skind, der monteres under skien  og fungerer som modhager, når man skal gå op ad bakken (en stigning).

Fortsat udvikling i teknik og udstyr betyder mere specialisering og meget højere niveauer, især i Telemark skiløb. Hvert speciale har sin helt særlige appel, hvor dine underben og fødder ikke er holdt i en helt stift system, som i alpint udstyr.

c

LR 1850