Off-piste vinder frem i danskernes bevidsthed, når man er på skiferie og især de steder, hvor sneen virkelig er egenet hertil. Et sådan sted er Espace San Bernardo, hvor der ofte er mulighed for skiløb uden for pisterne i blød dyb sne og især på steder, hvor der ikke har været andre den dag.

OffpistDer findes flere grader af off-piste, hver med egen sværhedsgrad. På nogle strækninger anbefales det at køre med guide og på højtbeliggende off-piste strækninger med rimeligt fald er lokal guide påkrævet.

Overholder man de lokale regler og bruger fornuften, vil der være masser af fantastiske off-pist oplevelser i det smukke bjerglandskab uden for pisterne.

 

Sikkerhed – et altafgørende aspekt ved off-pist skiløb

Den største risiko er lavinefaren. I Alperne inddeler man lavinefare i 5 trin, hvor 5 er det højeste (størst fare). Før man begiver sig udenfor pisterne på ski, skal man henvende sig hos det lokale skiinfo-kontor for at få oplyst den aktuelle lavinefare. Er man det mindste i tvivl, så lad være med at tage af sted.

Det anbefales altid at tage af sted off-piste med en bjergguide, der har en grundig uddannelse i sikker færden i bjergene, og stort kendskab til det lokalområde, hvor du ønsker at stå off-piste.

Lavinefare

Teknik

Off-piste teknikken er anderledes end man kender det fra almindeligt piste-skiløb. Grundreglen er, at man kører med samlede ski, for at lave en bæreflade, der er stor nok til at holde skiløberen over sneen og samtidig undlade at skære sine sving som på pisten, men i stedet lave rytmiske hop fra side til side.

Det giver den bølgende bevægelse, som mange søger i off-piste-skiløbet. Der er mere modstand fra sneen jo dybere man kører. Derfor har man også behov for at få mere fart i starten, før man kan begynde sine sving.

Udstyr

For at have en god og sikker dag off-piste skal man have det fornødne sikkerhedsudstyr. Det inkluderer en lavinebipper, en sonde, en skovl, førstehjælpsudstyr og en mobil telefon. Desuden anbefales hjelm, snebriller og rygskjold. Hyrer du en bjergguide, stiller han som regel udstyret til rådighed.

Man kan sagtens køre off-piste med sine piste-ski, men oplevelsen bliver uden tvivl bedre med et par deciderede off-pisteski eller all terrain rocker typen. Off-piste ski er bredere end en almindelig piste-ski, og giver en større bæreflade. Lejer du ski, kan du bytte til off-piste ski den dag, du vælger at køre off-piste.

Hvor kører man off-piste?

Der er uanede muligheder, og det er svært at finde et sted, hvor man ikke kan køre off-piste. Spørg de lokale, de ved som regel, hvor de foretrukne områder findes. Vær ikke vovet, lad dig ikke lokke på hvad som helst i terrænet. De lokale er som regel både bedre på ski og mere vante til off-piste end danskerne er.

Ønsker du guided off-piste, så sig til og vi hjælper med at finde det rette produkt til dig. Guidede off-piste ture køres som regel fra formiddagen for at kunne køre i den nyfaldne sne og være uafhængig af solens varmevirkning senere på dagen.

Off-pistekurser

Skiskolerne i La Rosiere tilbyder forskellige kurser i Off-Piste teknik. Minimumsalder er 14 år og der forventes en rimelig færdighed på ski (du kan klare dig selv).

LR 1850